Dag van de Mensenrechten

Dinsdag 10 december is de Dag van de Mensenrechten. Op 10 december 1948 aanvaardden de Verenigde Naties (VN) de Universele verklaring voor de Rechten van de Mens. De verklaring telt dertig artikelen en omvat in totaal zo’n zestig verschillende mensenrechten. Later voegden andere verklaringen daar nog zo’n veertig rechten aan toe. Amnesty, die zich inzet voor mensenrechten over de hele wereld, organiseert in Nederland een 24 uur durende schrijfmarathon, fakkelwakes, filmvertoningen en andere bijeenkomsten.

Tal van bekende en minder bekende Nederlanders komen brieven schrijven BN’ers als Youp van ‘t Hek, Connie Palmen, Aaf Brandt Cosrstius, Paul Schnabel en Frenk van de Linden schrijven mee. In veel restaurants kan gegeten worden bij Amnesty kaarslicht. Op deze dag wordt ook de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. In 1993 werd de prijs uitgereikt aan de vorige week overleden Nelson Mandela. Op 10 december vindt voor de voormalig president van Zuid-Afrika en icoon van de Apartheidsbeweging een herdenkingsplechtigheid in Johannesburg plaats, waar veel staatshoofden naar toe komen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>