Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Woensdag 20 november 2013 is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op 20 november 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) een verdrag aan, waarin de basisrechten  van alle kinderen ter wereld is vastgelegd. Inmiddels hebben 193 landen het verdrag geratificeerd, waaronder Nederland. Dat betekent dat zij hun nationale wetgeving aan het verdrag hebben aangepast aan de afspraken binnen het verdrag. De VS en Somalië hebben het verdrag wel ondertekend, maar niet geratificeerd. Ieder land moet iedere vijf jaar rapport uitbrengen aan een speciale commissie in Genève. UNESCO waakt over de naleving van het verdrag.

In het verdrag staan 54 artikelen, onder te verdelen in verzorging, bescherming en informatie en op het uiten van een mening. Zo hebben kinderen recht op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om te wonen en te spelen, maar ook recht op bescherming tegen mishandeling, kindermishandeling, de gevolgen van oorlog en seksuele uitbuiting. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>