Belgische oud-premier Martens overleden

De Belgische oud-premier Wilfried Martens is overleden in zijn huis in Lokeren. Hij werd 77 jaar. De Christen-democraat Martens was van 1979 tot 1992 premier van België, op een paar maanden in 1981 na. Hij leidde in totaal negen kabinetten en was de langst zittende premier van het land. Hij werd beschouwd als een van de belangrijkste politici die België ooit heeft gekend. In zijn regeerperiode onderging het land meerdere staatshervormingen, die het land omvormden tot een federale staat. Soms moest hij omstreden beslissingen nemen, bijvoorbeeld over de taalstrijd.

Vanwege zijn jarenlange ervaring bleef hij veel invloed uitoefenen, ook na zijn premierschap. Koning Albert stelde hem in 2008 en 2009 aan als verkenner om te proberen een regering in elkaar te smeden, geen makkelijke opdracht in dit tot op het bot verdeelde land. In 1994 werd Martens gekozen tot premier van het Europees parlement. Hij was ook voorzitter van de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP), die de meeste zetels heeft in het Europarlement.  In 1999 verliet hij het Europees Parlement, maar hij bleef wel voorzitter van de EVP. Een paar dagen geleden droeg hij de voorzittershamer om gezondheidsredenen over.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>