VN wil nieuw onderzoek dood VN-chef in 1961

Een juridische commissie van de Verenigde Naties (VN) eist dat er een nieuw onderzoek komt naar de dood in 1961 van de Zweedse VN-chef Dag Hammarskjold. Hij kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk in het noorden van Rhodesië, het huidige Zambia. Zijn dood is één van de grote mysteries van de Koude Oorlog. Het ongeluk zou een gevolg zijn van een fout van de piloot, concludeerden Britse onderzoekers destijds, maar er bleven altijd twijfels over de ware toedracht bestaan.

Volgens de commissie bezit de Amerikaanse geheime dienst NSA een opname van de gesprekken tussen de piloten en de verkeersleiding in Noord-Rhodesië. Het toestel zou door een kleiner vliegtuigje naar beneden zijn gehaald. De Zweedse VN-chef zou zich bij een aantal westerse landen niet geliefd hebben gemaakt door zijn anti-koloniale houding. Hij was op weg naar Congo om te bemiddelen tussen de regering en de rebellen in de provincie Katanga. Zelf was hij op de hand van de regering van Congo.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>