Speech Martin Luther ‘I have a dream’ vijftig jaar geleden

In de Amerikaanse hoofdstad Washington waren zaterdag tienduizenden mensen bijeen om de legendarische speech van Martin Luther King (1929-1968) te herdenken. Woensdag 28 augustus is het precies vijftig jaar geleden dat de dominee en mensenrechtenactivist bij een zwarte protestmars in Washington de beroemd geworden woorden uitsprak: ‘I have a dream‘.

Toen, in 1963, kwamen 150.00 mensen naar de hoofdstad om gelijke burgerrechten voor iedereen te eisen. King sprak in zijn speech de hoop uit dat de toen nog bestaande rassentegenstellingen in de Verenigde Staten zouden verdwijnen. Een jaar later ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. De bijeenkomst van gisteren werd georganiseerd door twee kinderen van King en burgerrechtenactivist Al Sharpton. Hij zei dat de bijeenkomst niet bedoeld was als feestje, omdat er nog genoeg zaken weg te werken zijn waar King vijftig jaar geleden al voor pleitte. Om die reden nodigde hij de familie van Trayvon Martin uit, de zwarte jongen die vorig jaar door een burgerwacht werd doodgeschoten. Woensdag 28 augustus houdt president Obama een toespraak voor het Lincoln-monument op de Mall, op dezelfde plek waar Martin Luther King geschiedenis schreef met zijn speech. Daarbij zijn ook oud-presidenten Carter en Clinton en aanwezig. Om 15.00 uur, het tijdstip waarop King zijn woorden sprak, luiden in het hele land kerkklokken. Op 4 april 1968 werd King vermoord in Memphis-Tennessee.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>