Beraamt leger Egypte een coup?

In Egypte stijgt de spanning. Voor- en tegenstanders van president Morsi zijn in de hoofdstad Caïro massaal de straat opgegaan en staan lijnrecht tegenover elkaar. De oppositie verwijt Morsi de conservatieve Moslimbroederschap veel te veel macht geeft. Voorstanders zeggen dat Morsi democratisch tot president is gekozen. Volgens het Egyptische staatspersbureau overweegt het Egyptische leger om in te grijpen in de impasse. Het leger heeft de president gisteren 48 uur gegeven om met de oppositie tot een akkoord te komen. Het ultimatum volgde op de demonstraties van zondag.

Toen gingen een slordige 15 miljoen voor- en tegenstanders van Morsi de straat op. Als dat niet lukt, dan zou het leger een interim-regering willen aanstellen en het parlement willen ontbinden. Er zou een nieuwe grondwet moeten komen en in de tussentijd zou het land moeten worden bestuurd door een presidentiële raad, tot er een nieuwe grondwet is en er nieuwe presidentsverkiezingen zijn gehouden. De oppositie had geëist dat Morsi vandaag voor 17.00 uur Nederlandse tijd moest aftreden. Dat heeft hij niet gedaan. Mogelijk roept de oppositie nu op tot een algemene staking.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>