VS snuffelt rond in online privégegevens

De Amerikaanse veiligheidsdiensten FBI (Federal Bureau of Investigation) en NSA (National Security Agency) snuffelen rond naar privégegevens op onder meer Google, Apple en Facebook. Journalisten van de Washington Post en The Guardian zouden geheime stukken in handen hebben gekregen waaruit dat blijkt. Via een geheim programma, PRISM, zouden de overheidsdiensten e-mails, foto’s, video’s, chatgesprekken en zoekgegevens verzamelen en opslaan. De grote internetbedrijven zouden zelf meewerken aan PRISM, staat in de geheime stukken, maar Apple en Yahoo zeggen niet eens te weten dat dit programma überhaupt bestaat.

Een woordvoerder van de overheid zei tegen persbureau Reuters dat er informatie wordt verzameld, maar alleen over mensen buiten de VS, ter bescherming van het land tegen dreigingen van buitenaf. Veiligheidschef Clapper schreef in een verklaring dat deze mogelijkheden er wettelijk wel zijn, maar dat het nieuws van de twee kranten ‘veel fouten bevat’. Gisteren werd bekend dat het land ook massaal telefoongegevens verzamelt van Amerikaanse burgers via telecomprovider Verizon. Via een gerechtelijk bevel is het bedrijf gedwongen de gegevens af te staan aan de NSA. Sinds de aanslagen op 11 september 2001 mogen Amerikaanse veiligheidsdiensten legaal privégegevens inzien.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>