Verbod adoptie Russische kinderen door Amerikanen

Amerikanen mogen geen Russische kinderen meer adopteren. President Poetin heeft een wet ondertekend die dat met ingang van 1 januari verbiedt. Het zet de verhoudingen met de Verenigde Staten verder onder druk. Eerder deze maand nam de Doema, het Russische parlement, de Dima Jakovlev-wet met grote meerderheid aan: genoemd naar een geadopteerd Russische jongetje dat in 2009 overleed nadat zijn Amerikaanse adoptievader hem in de auto in de brandende zon had achtergelaten. De wet is een reactie op de Magnitskywet, die deze maand in Washington werd aangenomen. Door die wet komen Russen het land niet in, die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten.

 

 

Jaarlijks adopteren Amerikanen zo’n duizend Russische kinderen, vaak uit weeshuizen en kindertehuizen: anders dan Russische gezinnen wèl bereid deze kinderen een nieuwe kans te geven. Mede daardoor is er ook in Rusland veel verzet tegen de anti-adoptiewet: volgens tegenstanders worden vooral zieke en gehandicapte kinderen de dupe. Russische weeshuizen zitten overvol: in 2011 woonden 110.000 kinderen in een weeshuis van de overheid, tweemaal zoveel als in de Verenigde Staten, waar tweemaal zoveel mensen wonen als in Rusland. Meer dan 650.0000 Russische kinderen worden beschouwd als wees, al zijn sommigen door hun ouders achtergelaten of weggehaald vanwege wantoestanden thuis. Bijna eenderde van de adopties in Rusland is door buitenlanders; daarvan vormen de Amerikanen de grootste groep. In 2011 was bijna eentiende van de door hen geadopteerde kinderen gehandicapt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>