Kritiek in België op kersttoespraak koning

In België is kritiek op de kersttoespraak van koning Albert II. Op kerstavond waarschuwde hij voor populisme en verwees naar de ‘rampzalige gevolgen in de jaren ‘30’. Volgens Belgische media verwees de vorst impliciet naar de populistische Vlaamse partij N-VA, toen hij zei: ‘Altijd zoeken ze zondebokken, ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel de landgenoten uit een ander landsdeel.’ Hiermee mengt de koning zich in het politiek debat, vinden Belgische journalisten.

Volgens Belgische politicologen ‘mag de koning mag waarschuwen voor populisme, maar de vergelijking met de jaren ’30 gaar te ver. Zoiets kun je van België niet beweren.’ Ze vinden dat premier Di Rupo had moeten ingrijpen: hij moet de speech vooraf immers goedkeuren. Zelf zei de premier dat de koning ‘verwees naar historische gebeurtenissen die niet hebben bijgedragen om oplossingen te vinden: ‘Hij heeft geen enkele partij bij naam genoemd.’ Bart de Wever, voorman van de N-VA, ‘herkent zich niet in de toespraak’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>