Duitsland telt doden IJzeren Gordijn

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De Duitse regering wil weten hoeveel mensenlevens de tweedeling tussen Oost- en West-Duitsland heeft gekost. Alleen het aantal doden dat tussen 1961 en 1989 bij de Muur van Berlijn, zijn ooit onderzocht. Dat waren er zeker 136. Velen van hen werden door Oost-Duitse grenswachten gedood tijdens hun vluchtpoging naar West-Berlijn. Ook bij de grens tussen Oost –en West-Duitsland had het Oost-Duitse leger het bevel te schieten op vluchtelingen.

Langs de ruim duizend kilometerlange grens waren tienduizenden grenswachten gestationeerd, waren landmijnen gelegd en ‘Selbstschutzanlagen’ neergezet: automatische geweren die uit zichzelf schoten op alles dat bewoog. Tot nu toe is niet bekend hoeveel doden daarbij zijn gevallen. De slachtoffers van het grensregime van de DDR (Oost-Duitsland, de ‘Deutsche Democratische Republik’) moeten uit de anonimiteit, zegt de regering. ‘Republikflucht’ gold als een doodzonde in de DDR. Tot de zomer van 1961 konden inwoners uit het oosten tamelijk eenvoudig naar West-Berlijn komen, omdat er geen officiële grens was tussen beide delen van de metropool. In 1961 werd de Muur dwars door Berlijn opgericht, om de leegloop uit het oosten te stoppen. Op 9 november 1989 viel de Muur: het einde van de DDR volgde snel en een jaar later – 3 oktober 1990 – waren de beide Duitslanden met elkaar herenigd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>