Noorwegen herdenkt zondag bloedbad vorig jaar

IMG_20160602_124406Zondag 22 juli herdenken de Noren dat Anders Breivik een jaar geleden een aanslag in Oslo pleegde en een bloedbad op het eilandje Utoya aanrichtte. Bij de aanslag met een autobom in het regeringscentrum van de hoofdstad vielen 8 doden. Op het vakantie-eilandje was op dat moment een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij aan de gang. Daar schoot hij 69 mensen dood. Zondagavond worden in Oslo honderdduizenden mensen verwacht bij een nationaal herdenkingsconcert op het Stadhuisplein. ’s Morgens leggen koning Harald en koningin Sonja en andere prominenten kransen in het regeringscentrum. Er zijn herdenkingsdiensten in de Hole-kerk in Ringerike, in de buurt van Utoya en in de Domkerk van Oslo.

Kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit komen naar de dienst in Ringerike. De stiefbroer van de prinses kwam om op Utoya. Op Utoya komen ongeveer duizend mensen in besloten kring bijeen: overlevenden van het drama en nabestaanden van de slachtoffers. Ook premier Jens Stoltenberg en zijn Deense collega Helle Thoming-Schmidt komen naar het eilandje. Het concert begint om 20.00 uur, met bekende Noorse artiesten en voordrachten van Noorse schrijvers. Het gerucht gaat dat de Amerikaanse zanger Bruce Springsteen ook komt, maar zijn management laat niet daarover los. Op 24 augustus doen de rechters uitspraak en wordt het vonnis geveld over Brevik. Als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan hij levenslang in een inrichting terecht; anders krijgt hij maximaal 21 jaar gevangenisstraf, die wel kan worden verlengd, als hij een gevaar blijft voor de samenleving.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>