Linkse leiders Zuid-Amerika kritisch over coup Paraguay

De ambassadeurs van Brazilië en Argentinië zijn door hun moederlanden uit Paraguay teruggeroepen, als reactie op de afzetting van president Fernando Lugo. De senaat stemde de 61-jarige linkse voormalige bisschop weg, omdat hij zijn functie ‘slecht in zijn vak’ zou zijn. De Argentijnse president Kirchner noemde het een coup en kondigde aan de kwestie komende week tijdens een top van Zuid-Amerikaanse landen aan de orde te zullen stellen. Ook andere linkse leiders in Zuid Amerika veroordeelden de coup: zo reageerden Ecuador en Venezuela reageerden kritisch.

De crisis in Paraguay begon vorige week, toen bij rellen tussen de politie en boeren 17 doden vielen. De rellen braken uit nadat het gebied werd ontruimd dat 150 landloze boeren hadden bezet, dat in handen is van een politicus van de Colorado Partij. Volgens de boeren heeft de grootgrondbezitter van de grond zijn politieke invloed gebruikt om het land decennia geleden in handen te krijgen. Het parlement vindt dat Lugo deze zaak slecht heeft aangepakt. Critici vonden dat Lugo op de hand van de boeren was: in het congres wordt hem verweten dat Lugo chaos en instabiliteit heeft veroorzaakt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>