Japan schakelt laatste kerncentrale uit

Zaterdag 5 mei schakelt Japan de laatste kernreactor uit voor verplicht onderhoud: de centrale Tomani op het noordelijk eiland Hokkaido. Japan zit voor het eerst sinds 42 jaar zonder kernenergie. Nadat de aardbeving en de tsunami vorig jaar de kerncentrale van Fukushima troffen, werden alle Japanse kernreactoren voor uitgebreide controle stilgelegd.

 

Tot nu toe is nog geen enkele reactor weer aangezet. De kans is groot dat Japan deze zomer met ernstige energietekorten te maken krijgt, vooral op de heetste momenten van de dag, wanneer overal energieslurpende airco’s aanstaan. Niettemin werd de stillegging van de laatste kerncentrale in de hoofdstad Tokio door duizenden demonstranten gevierd. Ze droegen vlaggen in de vorm van vissen die het symbool zijn geworden van de anti-kernenergie beweging in Japan.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Japan schakelt laatste kerncentrale uit

  1. wim

    Super !!!!!!!!!!! Gefeliciteerd en Dries van Agt zou het uitdrukken als : Hulde aan U !!!
    Eindelijk een geweldige doorbraak net als in Duitsland. De zonne- en windenergie zal zich nu gestaag ontwikkelen en ons van schone energie voorzien. Het wordt gewoonweg tegengehouden omdat de burger daardoor onafhankelijk wordt van energiebedrijven. En dat willen ze niet. Maar dit is een van van de vele keerpunten in de geschiedenis die ons 2012 reeds brengt en nog zal brengen. Niet de wereld vergaat, maar wij nemen afscheid van alle oude gedachten en uitdrukkingen daarvan. Het nieuwe wat voor alles in de plaats komt zal veel goeds brengen. Dus is ben niet bang voor een gigantische beurscrash, en het instorten van de wereldhandel en bij behorende munteenheden. Alles zal beter zijn dan het huidige ……!

      /   Reply  / 
  2. Azusa

    Citaat: ‘Ze droegen vlaggen in de vorm van vissen die het symbool zijn geworden van de anti-kernenergie beweging in Japan.’

    Wij moesten lachen om het laatste deel van dit artikel. De redacteur van dit artikel heeft duidelijk niet genoeg research gedaan over de vlaggen in de vorm van vissen. Dat had namelijk niets te maken met de sluiting van de laatste kerncentrale. De vissen zijn het symbool voor ‘kinderdag’ zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderdag_(Japan) dat op 5 mei wordt gevierd in Japan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>