Grote verkiezingszege oppositie Birma

De oppositiepartij van Aung San Suu Kyi heeft in Birma een monsterzege geboekt. Naar eigen zeggen zou de partij NLD 42 van de 45 vrijgekomen parlementszetels krijgen. De officiële uitslag laat nog een aantal dagen op zich wachten, maar de oppositie lijkt nu al zeker van een grote overwinning. Suu Kyi riep de aanhangers van haar partij op de verkiezingsoverwinning op een waardige wijze te vieren en zich niet agressief op te stellen tegen politieke tegenstanders: ‘Dit moet een overwinning zijn van het volk’, zei ze.

De invloed van de NPD in de parlementen is beperkt: in totaal zijn er ruim 1100 zetels. Suu Kyi is leidster van de geweldloze beweging voor mensenrechten en democratie in Myanmar, zoals Birma tegenwoordig heet. Ze kreeg meerdere onderscheidingen, waaronder de Nobelprijs voor de vrede in 1991. Haar vader Aung san werd door politieke tegenstanders vermoord. Zelf werd ze van 1989 tot 1995 door het militaire regime onder huisarrest in Rangoon geplaatst en vanaf 2003 voor de tweede keer. In november 2010 liet de militaire junta haar vrij. Of haar vrijlating een gevolg is van de vele oproepen van wereldleiders is onduidelijk. Als martelares voor de vrijheid en symbool voor het verzet tegen de junta in Birma is ze de vrouwelijke evenknie geworden van Nelson Mandela.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>