Grote actie tegen maffia Zuid-Italië

Bij een grote actie, onder de codenaam ‘Tele di ragno’ (spinnenweb) tegen de maffia in Zuid-Italië zijn zeker 63 mensen opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid met de Ndrangheta, de maffiaclan in Calabrië. Daar werden de meeste arrestaties verricht. Ook in Lazio, Lombardije en Veneto zijn mensen opgepakt. De politie hoopt met deze arrestaties een aantal eerder misdrijven op te kunnen lossen. Naar 250 mensen wordt nog onderzoek gedaan. De meeste gearresteerden worden verdacht van moord, poging tot moord en afpersing. 

Tijdens de maffiaoorlog tussen 1999 en 2004, een conflict dat ging om de macht in het zuiden van Italië, werd er danig huisgehouden door maffiaclans. Bij de invallen zijn 500 militairen, helikopters en speurhonden ingezet. Er is voor 15 miljoen euro aan goederen in beslag genomen. Twee dagen geleden was Ndrangheta in het nieuws na de arrestatie van een rechter in Calabrië die wordt verdacht van corruptie en samenwerking met de maffiabende. Het dagboek dat hij de afgelopen jaren bijhield, zou de doorslag hebben gegeven om hem op te pakken. Daarin beschreef hij de vele nachten die hij doorbracht met prostituees. Leden van Ndrangheta betaalden deze uitspattingen, maar ook vliegreizen en overnachtingen in luxe hotels, in ruil voor gunsten als het benoemen van bepaalde deskundigen en consultants.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>