Le Pen veroordeeld wegens uitspraken WO II

De Franse extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen is tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 10.000 euro veroordeeld. Dat betekent dat er een straf wordt uitgesproken, maar niet uitgevoerd. Dat gebeurt wanneer de dader opnieuw de fout ingaat. Le Pen heeft volgens de rechter de Duitse bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog gebagatelliseerd.

In een interview met het Franse tijdschrift Rivarol in 2005 noemde Le Pen de bezetting ‘niet onmenselijk. Er waren wel excessen, maar wat wil je in een land van 550.000 vierkante kilometer.’ In de Tweede Wereldoorlog werden 70.000 Franse joden afgevoerd naar de vernietigingskampen. In Frankrijk gelden strenge wetten die het verbieden de Holocaust te ontkennen. Le Pen was tot vorig jaar leider van het extreem rechtse Front National. Sinds zijn vertrek wordt de partij geleid door zijn dochter Marine. Zij staat op dit moment op 20 procent in de peilingen van de Franse presidentsverkiezingen later dit jaar.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>