Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il overleden

Kim Jong-il, de leider van Noord-Korea, is zaterdag overleden. Dat heeft de Nord-Koreaanse staatstelevisie vannacht rond 04.00 uur gemeld. Hij had al langer problemen met zijn gezondheid en overleed waarschijnlijk aan een hartstilstand tijdens een treinreis. Waarschijnlijk volgt een zoon van de zonen, Kim Jung-un, de overleden Kim Jung-il op. Na een week van nationale rouw wordt Kim Jong-il op 28 december begraven in de hoofdstad Pyongyang.

 

Rond Kim Jung-il heerst een persoonlijkheidscultus met benamingen als ‘Geliefde Leider’, ‘Eeuwige Zon’ en ‘De Grootste Man die ooit heeft geleefd’. In Noord-Korea wordt massaal gerouwd, al zeggen Noord-Korea kenners dat niet duidelijk is in hoeverre dat gemeend is, omdat massa-betogingen altijd worden georganiseerd van bovenaf. In 1994 volgde de leider zijn vader Kim Il-sung op. Hij erfde een dichtgetimmerde dictatuur die hij zorgvuldig in stand hield. Onder zijn leiding ontwikkelde het land een omstreden nucleaire programma. Door de val van de Sovjet-Unie en de liberalisering in China verloor Noord-Korea zijn geldschieters. De afgelopen jaren kwamen mogelijk honderdduizenden Koreanen om van de honger.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>