Tienduizenden Russen protesteren tegen Poetin

Tienduizenden Russen gingen zaterdag 10 december in zeker vijftig steden in het land de straat op om te protesteren tegen de machthebbers: het grootste protest sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 en de grootste tot nu toe tegen Poetin. De meeste mensen kwamen bijeen op het Moerasplein in Moskou, in de buurt van het Kremlin, het centrum van de macht.

Hield de politie het op 25.000 betogers, de organisatie spreekt van 60.000 tot 100.000 mensen. Aanleiding is de verkiezingsfraude tijdens de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. De regerende partij Verenigd Rusland verloor veel zetels en behield ternauwernood een meerderheid. Oppositie en buitenlandse waarnemers spraken van grootschalige fraude. De demonstranten zijn niet uit op revolutie, maar eisen nieuwe, eerlijke verkiezingen en scandeerden ‘Rusland zonder Poetin’. De demonstraties verliepen vreedzaam: een groot succes voor de organisatie. Nog nooit gingen er zoveel de straat op tegen premier Poetin. De dag van protest begon in Wladiwostok, zeven tijdzones van Moskou verwijderd. De demonstraties trokken opvallend veel jongeren, die tot nu toe nauwelijks interesse in de politiek toonden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>