Geweld na verkiezingsuitslag Congo

In Congo is de situatie gespannen, omdat president Kabila en oppositieleider Tshisekedi zich allebei hebben uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. In de hoofdstad Kingshasa hebben veiligheidstroepen bij onlusten vannacht zes mensen doodgeschoten. Gisteravond deden zich gewelddadige incidenten voor in de hoofdstad, nadat de kiescommissie de zittende president aanwees tot winnaar van de verkiezingen van 28 november.

 

Gisteren riep de leider van de oppositie – de belangrijkste tegenstander van de president – zichzelf uit tot winnaar. Hij wees de uitslag van de kiescommissie af en noemde die ‘totaal onacceptabel’. Volgens de commissie won Kamila met 49 procent van de 18,14 miljoen stemmen en kreeg Tschisekedi er 32. De oppositieleider beweert dat er is gefraudeerd: uit eigen berekeningen zou hij op 56 procent uitkomen en Kabila op 26.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>