Laatste Amerikaanse militairen weg uit Irak

De komende weken trekken de Verenigde Staten de laatste 13.000 militairen terug uit Irak. Het Amerikaanse leger moet aan het eind van dit jaar zijn teruggetrokken uit Irak. Iraakse troepen nemen het werk over. In de hoofdstad Bagdad is Camp David overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Het was het Amerikaanse hoofdkwartier, van waaruit de strijd in Irak werd gecoördineerd. Camp Victory was gevestigd in een enorm paleizencomplex aan de rand van Bagdad, dat Saddam Hussein had laten bouwen. Naast het luxueuze paleis voor de dictator waren er gastenverblijven, een karpervijver en een kleine dierentuin.

De gebouwen van het complex waren genoemd naar overwinningen op zijn tegenstanders, zoals Overwinning op Amerika en Overwinning op Koeweit. De Amerikanen doopten het complex om tot Camp Victory en maakten er een volwaardige militaire basis van, met naast barakken en commandocentra een openbaar vervoerssysteem, ontspanningsruimten, Burger King en Pizza Hut. Camp Victory was echter ook doelwit voor terroristen: regelmatig werden er granaten op afgeschoten. Saddam kwam zelf nog eenmaal terug in het complex: na zijn arrestatie werd hij er vastgehouden en verhoord, voordat hij in 2006 door Irak werd berecht en geëxecuteerd. Een deel van het complex was al langer in gebruik door de Iraakse veiligheidstroepen. Mogelijk wordt de cel van Saddam een klein museum.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>