Gbagbo eerste ex-president in handen van Haags strafhof

De oud-president van Ivoorkust, Laurent Koudou Gbagbo, is woensdag naar Den Haag overgebracht om voor het Internationaal Strafhof (ICC) te verschijnen. Hij is de eerste ex-president die in handen valt van het ICC. Gbagbo (66) kwam vannacht per vliegtuig aan in Rotterdam en werd naar de gevangenis van Scheveningen gebracht. Het hof vaardigde 23 november een arrestatiebevel uit, nadat een onderzoek was begonnen naar het geweld dat na de presidentsverkiezingen van november 2010 losbarstte. Gbagbo verloor, maar weigerde de overwinning van rivaal Alssane Ouattara te erkennen.

 

Volgens de aanklager gaf Gbagbo de leiding aan systematische aanvallen op zijn tegenstanders na zijn verkiezingsnederlaag. Daarbij zouden circa 3000 mensen zijn omgekomen. Dankzij internationale steun werd Ouattara president van het West-Afrikaanse land en kreeg zijn rivaal huisarrest. Gbagbo was tien jaar president van Ivoorkust en is het eerste voormalige staatshoofd dat voor het hof verschijnt. Hij wordt aangeklaagd voor vier misdaden tegen de menselijkheid: moord, verkrachting, vervolging en andere daden van onmenselijkheid. Hij is ook de eerste die door het ICC wordt verdacht van misdaden op grote schaal, ‘maar niet de laatste’, aldus hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gbagbo eerste ex-president in handen van Haags strafhof

  1. Max

    Vrienden van de VS (die notabene zelf niet eens het strafhof erkent!) en Europa worden beschermd, maar vijanden moeten verschijnen voor het Internationaal Strafhof.Boodschap die de Amerikanen via dit ‘tribunaal’ willen doen uitgaan: iedereen die zich militair verzet tegen de Amerikaanse opperheerschappij en niet op tijd inbindt, wordt gestraft.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>