Berlusconi gooit handdoek in de ring

Het lijkt er dan toch van te komen: Silvio Berlusconi goot de handdoek in de ring. Hij kondigde aan zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als premier van Italië. ‘Vervroegde verkiezingen begin februari zijn de enige oplossing van de politieke crisis in het land, zei hij in een interview met de Italiaanse krant La Stampa.

Tot nu toe zag hij vervroegde verkiezingen ziet zitten: begin deze week zei hij nog van geen wijken te willen weten. Nu lijken er geen alternatieve meer te zijn, omdat zijn centrumrechtse coalitie de meerderheid in het parlement heeft verloren. Berlusconi wijst voorzitter Alfano van zijn partij Volk van de Vrijheid aan als zijn opvolger. Alfano is ook oud-minister van Justitie. Berlusconi bevestigde in La Stampa dat hij aftreedt als het parlement de begroting goedkeurt. Hij zegt niets over de vorming van een regering van nationale eenheid, zoals de oppositie voorstelde. In de Italiaanse politiek wordt al weken gepraat over een alternatief kabinet van deskundigen onder leiding van voormalig eurocommissaris Mario Monti. Ondertussen is de rente die Italië op een staatslening moet betalen, opgelopen tot boven de 7 procent: de kritische grens van wat houdbaar is. Griekenland, Portugal en Ierland moesten bij het noodfonds voor de euro aankloppen, toen hun rente steeg tot boven de 7 procent.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>