Occupy protesten breiden zich als een olievlek uit

De Occupy protesten breiden zich uit over de hele wereld. Wat in september begon als een bescheiden protest in de buurt van Wall Street, het financiële hart van de wereld in New York, lijkt zich als een olievlek uit te breiden. Opgetrommeld via de social media, sluiten steeds meer mensen zich aan bij de schare demonstranten tegen de ongebreidelde hebzucht in het bankwezen. Zaterdag verzamelden de protesteerders zich in alle Europese hoofdsteden.

Vooral in de Zuid-Europese hoofdsteden, dat zwaar is getroffen door de economische crisis, kwamen mensen massaal de straat op. In de West-Europese landen was de opkomst beduidend lager.  In Amsterdam circa 1.400 mensen naar het Beursplein en in Den Haag een paar honderd naar het Malieveld. Net als in New York willen betogers er blijven bivakkeren. Op het Beursplein werden tentjes opgesteld en de effectenbeurs hangt helemaal vol met protestleuzen. De politie laat het allemaal oogluikend toe. Ook op het Malieveld staan de eerste tentjes waarin betogers bleven slapen. Het leeuwendeel van de demonstranten willen op vreedzame manier hun walging uitspreken, maar in Rome en New York ging het zaterdag mis.

In de Amerikaanse metropool raakten betogers slaags met de politie op Times Square, een populair uitgaanscentrum. Toen daar bijna geen doorkomen meer aan was, kwam politie te paard om de orde te handhaven. Daarop brak onder betogers paniek uit. In Rome liep een protest van maar liefst 100.000 mensen uit op een veldslag. Geheel in zwart gehulde gemaskerde figuren mengden zich in groepjes in de massa en hadden helemaal niet de bedoeling zich vreedzaam aan te sluiten, maar richten vernielingen aan, tot grote ergernis van de goedbedoelende Occupy demonstranten. De Italiaanse ME voerde charges uit; zo’n 20 raddraaiers werden opgepakt en 70 mensen raakten gewond.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>