Vrouwenactivisten krijgen Nobelprijs voor de Vrede

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar drie vrouwen, vanwege hun geweldloze strijd voor veiligheid van vrouwen en het recht van vrouwen om mee te werken aan vredeswerk: Ellen Johnson Sirleaf (72), presidente van Liberia, de Liberiaanse activiste Leymah Gbowee (39) en Tawakkul Karman (32) uit Jemen. ‘We bereiken geen democratie en duurzame vrede in de wereld als vrouwen niet dezelfde kansen krijgen als mannen om ontwikkelingen te beïnvloeden op alle niveaus’, zei het Nobelcomité.    

 

Sirleaf is sinds 2006 presidente van Liberia, nadat ze een jaar eerder de verkiezingen won van oud-voetballer George Weah, Ze is de eerste vrouw die in een Afrikaans land tot staatshoofd is gekozen. Ze zei de onderscheiding te zien als ‘een prijs voor alle Liberianen’. Ghowee organiseerde vrouwen om een eind te maken aan de burgeroorlogen in Liberia die er vanaf 1989 tot ede eerste jaren van deze eeuw woedden. Kamman viel op door haar rol in de Arabische Lente die dit jaar leidde tot de val van meerdere Arabische dictaturen. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de gedetineerde Chinese dissident Liu Xiaobo.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>