Ruk naar links in Denemarken

Denemarken lijkt af te stevenen op een ruk naar links. Vandaag gingen de Denen naar de stembus voor een nieuw parlement. Exit polls laten zien dat een linkse coalitie afstevent op een verkiezingszege: 91 zetels, tegen 84 zetels voor de centrumrechtse regeringscoalitie. Na tien jaar rechtse kabinetten zou het een wisseling van de macht betekenen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

De kans is groot dat het land voor het eerst een vrouwelijke premier krijgt: de 44-jarige Helie Thorning-Schmidt, leider van de sociaaldemocraten. Het rechtse kabinet viel door onenigheid op economisch beleid. De linkse partijen vinden dat premier Rasmussen teveel heeft bezuinigd en het tekort te hoog heeft laten oplopen. Denemarken is geen euroland, maar heeft ook veel last van de eurocrisis. Net als Nederland heeft Denemarken een open economie die sterk afhankelijk is van de export. Het zittende rechtse kabinet werd gedoogd door de populistische volkspartij, zoals de PVV in ons land het rechtse minderheidskabinet gedoogt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>