Kroes wil verplicht noodsysteem in auto

Vanaf 2015 moeten nieuwe auto’s zijn uitgerust met eCall, een automatisch belsysteem, dat bij ongelukken zelfstandig nooddiensten waarschuwt. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) aangekondigd. Het systeem belt automatisch 112 en geeft de positie van de auto door en de rijbaan waarop het staat. Dat halveert de tijd die ambulances en politie nodig hebben om op de plek van het ongeluk te komen.

Twee jaar geleden verwachtte de Commissie dat e-Call het aantal verkeersslachtoffers met 2.500 kan doen dalen. Bijkomend voordeel is dat de rijweg eerder kan worden vrijgemaakt: dat vermindert files. Het systeem is ontwikkeld met Europese subsidie. In 2009 is geprobeerd om het systeem op vrijwillige basis in te voeren, maar verschillende landen vonden dat te duur: eCall maakt een wagen ongeveer 100 euro duurder. Tot nu toe is slechts 0,7 procent van alle auto’s in Europa ermee uitgerust. Naast verplichting voor autoproducenten, moeten de lidstaten garanderen dat 112-meldcentrales de oproepen kunnen afhandelen. Telefoonmaatschappijen mogen geen kosten in rekening brengen voor een automatische melding vanuit de auto, maar gratis zijn, net als het gewoon bellen van 112.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kroes wil verplicht noodsysteem in auto

  1. Geldverdienen

    Kan hier geen misbruik van gemaakt worden? Zo’n ding zend wel een signaal uit !

      /   Reply  / 
  2. Pim

    Wat een waanzin toch weer.
    Als je dan toch de automobilist op kosten wil jagen, doe het dan voor een kastje dat de snelheid aanpast op de voorligger om botsingen te voorkomen.
    Pas dan ben je slim bezig!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>