Duitse Hof steunt hulp aan Eurolanden

IMG_20160522_142004Duitse financiële hulp aan Griekenland en het opzetten van een noodfonds voor zwakke eurolanden is niet ongrondwettig. Dat heeft het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe vandaag bepaald. Het Bunderverfassungsgericht wees vandaag de klachten af dat de hulp van de regering aan Griekenland en andere landen in strijd met de Grondwet zou zijn. Daarmee steunt het Hof het Duitse regeringsbeleid dat sinds vorig jaar is gevoerd om de euro te redden.

Volgens eurosceptici staat in het Europees Verdrag dat Europese landen elkaars schulden niet mogen overnemen. Daarnaast kunnen dure steunoperaties het Duitse parlement verzwakken, omdat Duitsland maar liefst een kwart van het geld voor het noodfonds voor de euro voor haar rekening  neemt. Door die kosten kan de volksvertegenwoordiging niet meer serieus een begroting opstellen, vinden de klagers. De rechters kwamen hen tegemoet door te bepalen dat het parlement in de toekomst goedkeuring moet verlenen bij elke stap die de regering wil nemen voor verdere noodhulp aan andere eurolanden.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Duitse Hof steunt hulp aan Eurolanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>