Deel zorgwet Obama in strijd met grondwet

Een deel van de nieuwe zorgwet van president Obama is in strijd met de grondwet van de Verenigde Staten. Het hof van beroep in Atlanta vindt dat de wet niemand mag dwingen een zorgverzekering te nemen. Als ze weigeren, mogen ze niet gestraft worden. De verplichting was één van de kernpunten van de wet die Obama in 2009 met grote moeite door het Congres loodste.

De wet moet het grootste gedeelte van de ruim 50 miljoen onverzekerde Amerikanen een verzekering geven. Het hof vindt dat het Congres zijn bevoegdheden te buiten ging; het Congres mag een burger niet verplichten een contract aan te gaan met een commerciële instelling, en Amerikaanse zorgverzekeraars zijn dat. Hervorming van de gezondheidszorg was één van de successen van het presidentschap van Obama. De uitspraak van het hof is dan ook een streep door de rekening. Het ziet er naar uit dat het Hooggerechtshof later een eindoordeel zal vellen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>