Rellen Londen waaieren uit naar andere steden

Vannacht was de derde op rij dat jongeren de straat opgingen om winkels te plunderen en auto’s in brand te steken. Tot nu toe werden er 300 mensen opgepakt. De vriendschappelijke voetbalinterland Engeland-Nederland is afgelast: de politie heeft alle agenten. De de straatrellen zijn inmiddels uitgewaaierd van Londen naar Bristol, Birmingham, Nottingham en Liverpool. Soms zijn er zoveel jongeren op straat dat agenten zich moeten terugtrekken. Veel burgers hebben kritiek: ze voelen zich in de steek gelaten, want ze kunnen live op tv zien hoe jongeren doodleuk met hun buit over straat rondlopen, terwijl de politie alleen maar toekijkt.

 

Premier Cameron kwam vanmorgen met een militaire vlucht terug van zijn vakantieadres Italië. In een persconferentie zei hij vastberaden dat er veel meer politieagenten de straat opgaan en dat ze veel actiever gaan ingrijpen: niet 6.000, zoals afgelopen nacht, maar 16.000. Er zullen veel meer arrestaties volgen: het recht moet zegevieren. Het Britse parlement wordt ook van vakantie teruggeroepen. Directe aanleiding is het schietincident van afgelopen zaterdag, maar onder de jongeren is veel kopieergedrag: ‘Als je live op tv kan zien hoe ze onder toeziend oog van de politie winkels plunderen, dan denken andere jongeren: ‘dat kan ik ook’, aldus een reporter op het NOS Journaal. De rellen vinden in achterstandswijken plaats: ‘Het was wachten tot er zo’n uitbarsting zou komen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rellen Londen waaieren uit naar andere steden

  1. Dr. Dre

    Ben ervoor om een avondklok in te stellen, leger paraat te zetten en geen genade te geven aan dit schoftentuig. Ze komen her en der als ratten uit het riool met dank aan twitter en smartphone en dienen met het sterkste rattengif te worden bestreden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>