Amerikaanse economie verliest aan geloofwaardigheid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P’s) heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van AAA naar AA: een rapportcijfer dat aangeeft hoe betrouwbaar een land is bij het terugbetalen van rente en aflossingen op staatsleningen. Het is voor het eerst dat de grootste economie ter wereld de best mogelijke waardering verliest. Tot nu toe golden Amerikaanse staatsobligaties als de veiligste investering ter wereld, maar daar zet S&P’s nu een vraagteken achter. Kredietbeoordelaar Moody’s gaf de VS voorlopig nog het voordeel van de twijfel, nadat het Congres instemde een bezuinigingsplan en verhoging van de maximaal toegestane staatsschuld.

 

S&P’s vindt de maatregelen niet ver genoeg gaan en maakt zich zorgen over de immense staatsschuld. Een lagere waardering kan grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie, al zeggen deskundigen dat die voorlopig kunnen meevallen: de markten zouden de statusverlaging al hebben ingecalculeerd. Het Amerikaanse ministerie van Financiën bijt van zich af en beweert dat S&P’s een rekenfout heeft gemaakt: ze zouden er 2000 miljard dollar naast zitten. China heeft fel uitgehaald naar de VS: ‘De Amerikanen houden met kortzichtige verkiezingspolitiek de wereldeconomie in gijzeling’, aldus het Chinese staatspersbureau. China zegt als grootste investeerder alle recht te hebben om te eisen dat de VS zijn schuldenproblemen serieus aanpakt en eist internationaal toezicht op de dollar. Het Chinese kredietbureau Dagong verlaagde de kredietstatus van de VS deze week naar een enkele A-rating.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>