Patstelling schuldenlast VS

De wereld houdt zijn adem in en de financiële markten worden onrustig, maar in Washington gaat het gekissebis tussen Republikeinen en Democraten over de torenhoge staatsschuld vrolijk verder. En dat terwijl de deadline angstvallig dichtbij komt. Uiterlijk 2 augustus moet het Congres een overeenkomst bereiken over de verhoging van het schuldenplafond van de VS. Gebeurt dat niet, dan kan het land haar rekeningen niet meer betalen en dreigt de kredietwaardigheid van het land te worden verlaagd.

 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat het Congres snel overeenstemming moet bereiken, anders kan de schuldencrisis de wereldeconomie bedreigen. Het IMF vindt dat het schuldenplafond tijdelijk omhoog moet; daarna moet Amerika de hoge staatsschuld snel onder controle krijgen. President Obama hekelde in een tv-toespraak de Republikeinen die willen snijden in sociale zorg, maar de belasting voor bedrijven en rijken niet willen verhogen, wat de democraten willen.

‘Dit is geen manier om the greatest nation on earth te leiden’, zei Obama over het politieke steekspel. ‘Het is een gevaarlijk spel. We kunnen het niet maken dat het Amerikaanse volk er de dupe van wordt.’ De Republikeinen vroegen meteen ook zendtijd aan en hamerden erop dat Washington teveel uitgeeft. Overigens groeide die schuldenlast in de tijd dat Republikein George Bush Jr. president was. Door de bankencrisis in 2008 verhoogde de Amerikaanse overheid de uitgaven fors, in de hoop de werkgelegenheid en de economie aan te zwengelen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>