Laatste spaceshuttle met pensioen

Vandaag landde de laatste Spaceshuttle ooit op aarde. Iets voor 12.00 uur kwam de ruimteveer terug van zijn laatste reis naar het internationale ruimtestation ISS. Na de spaceshuttles Discovery en Endeavour gaat nu ook de laatste – Atlantis – met pensioen en wordt tentoongesteld op de lanceerbasis Cape Canaveral. Hiermee komt een eind aan dertig jaar spaceshuttles die in totaal 135 missies uitvoerden om mensen en satellieten in een baan om de aarde te brengen.

 

De toenmalig Amerikaanse president Nixon lanceerde in 1972 de plannen voor ruimteveren: raketten die weer terug op aarde kwamen na hun ruimtereis. In 1981 ging voor het eerst een spaceshuttle de ruimte in. De geschiedenis van de spaceshuttle kent hoogte- en dieptepunten: in 1986 ontplofte een spaceshuttle een minuut na de lancering, met zes bemanningsleden aanboord. Een van hen was een lerares, de eerste burger die mee mocht. In 2003 kwamen zes astronauten om bij het ongeluk met de Columbia: reden voor de Amerikaanse regering een eind te maken aan het tijdperk met deze ruimteveren. Er wordt gewerkt aan een opvolger die de mens terug moet brengen op de maan en ooit zelfs naar Mars moet brengen, maar dat duurt nog zeker vijf jaar. Voorlopig zijn de Amerikanen afhankelijk van de vroegere aartsvijand Rusland, met hun Sojoezraketten.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Laatste spaceshuttle met pensioen

  1. Bennemans

    *Cape
    *te brengen
    *voor ruimteveren
    *hoogte- en
    *minuut
    *om een eind te maken
    *aan

    SPELLCHECK PEOPLE!!!! Holy crap zeg!

      /   Reply  / 
  2. Erik Feenstra Auteur

    Excuses, de fouten zijn verbeterd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>