Geweld laait op in Noord-Ierland

De laatste jaren was het vrij rustig in Noord-Ierland, maar afgelopen maandag braken in de hoofdstad Belfast onverwacht ongeregeldheden uit tussen protestantse unionisten en katholieke republikeinen. Voor de tweede nacht op rij waren er rellen in de overwegend katholieke wijk Short Strand in het noordoosten van de stad: de ernstigste van de afgelopen tien jaar. Politie werd bekogeld met brandbommen en vuurwerk, meldde de BBC.

 

In Noord-Ierland woekert al decennia een conflict tussen protestantse en katholieke bevolkingsgroepen. De protestanten (unionisten) willen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk, de katholieken) republikeinen willen aansluiting bij de republiek Ierland. De wijk Short Strand is een katholieke enclave in het grotendeels protestantse Belfast. De spanning groeit vaker in aanloop van 12 juli: de dag van de oranjemarsen. Dan organiseren tienduizenden leden van de protestantse Oranjeorde hun marsen. Een van de eerste marsen dit seizoen, afgelopen vrijdag, draaide al op geweld uit in Ardoyne, een katholiek district waar passerende protestantse marsen regelmatig worden verstoord.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>