Nederlander in Australië veroordeeld voor hulp bij zelfdoding

In Australië is een Nederlander uit Melbourne veroordeeld tot drie jaar voor het aanzetten tot zelfmoord. De 64-jarige Nederlander hielp zijn vrouw te sterven. Euthanasie is verboden in Australië, net als hulp bij zelfdoding. De straf is voorwaardelijk, dus hij hoeft niet naar de gevangenis. De man is actief lid van Exit International, een organisatie die zich inzet voor legalisering van euthanasie. Zijn vrouw leed aan chronische pijn in haar heup en kon van de pijn niet meer lopen, zitten of te liggen, maar medicijnen hielpen niet meer. 

 

Het ziekenhuis weigerde meer pijnstillers te geven omdat de dosis ‘al genoeg was om een paard te doden’. Volgens Philip Nitschke, directeur van Exit International, heeft de Nederlander niet actief geholpen bij het sterven van zijn vrouw, maar haar wel begeleid. Ze beëindigde haar leven door verstikking. ‘Zijn vrouw smeekte haar man om haar te helpen en hij deed wat iedereen vanuit liefde en mededogen zou hebben gedaan.’ De organisatie pleit voor het legaliseren van drugs die zelfdoding mogelijk maken, zonder aangewezen te zijn op de actieve hulp van iemand anders. Daarmee kan worden voorkomen dat partners zich achteraf in de rechtszaal moeten verantwoorden.

 

Dit weekend werd bekend dat de Australische politie de afgelopen twee jaar veertig maal drugs in beslag nam die bij zelfdoding worden gebruikt. Het ging om Nembutal, een drug die in Mexico wordt gebruikt om dieren te laten inslapen. Hoewel euthanasie ‘down under’ strafbaar is, wordt er zelden iemand vervolgd. De laatste maal gebeurde dat in 2005, toen een zuster werd veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar voor het helpen bij de dood van haar zieke ouders. De straf werd later teruggedraaid. Ook in dit geval vond de rechter mededogen op zijn plaats, omdat er sprake was van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en de dader naar de uitdrukkelijke wens van zijn vrouw had gehandeld.

 

De discussie over legalisering van euthanasie is afgelopen jaar flink aangewakkerd. Tijdens de verkiezingen wisten de Australische Groenen fors te winnen. De partij is een uitgesproken voorstander van de invoering van euthanasie. Een recente steekproef liet zien dat 40% van de Australiërs euthanasie zouden overwegen, wanneer de wet dat toestaat.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>