Wapenstilstandsdag, Volkstrauertag en Remembrance Sunday

IMG_20160529_141509Vrijdag 11 november is het Wapenstilstandsdag: de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In België en Frankrijk is het een nationale feestdag. De Belgische koning komt sinds 1922 ieder jaar op deze dag naar het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel, tegenwoordig om de slachtoffers te herdenken van alle oorlogen in de wereld. In het Vlaamse Ieper, dat in de Eerste Wereldoorlog in de vuurlinie lag, vindt dagelijks de Last Post plaats. Groot-Brittannië en de Britse Gemenebest kennen Remembrance Day.

De herdenking in de UK vindt plaats op de zondag het dichtst bij 11 november: dit jaar valt Remembrance Sunday op 13 november. Overal in het land wordt om 11.00 uur twee minuten stilte gehouden. De nationale herdenking vindt plaats bij de cenotaaf op Whitehall in Londen. Er worden kransen gelegd door onder meer leden van de Koninklijke familie, de regering en de stafchefs van de Britse land-, zee- en luchtmacht. Na het officiële gedeelte volgt het defilé van oorlogsveteranen. Symbool van de herdenking is de klaproos (Engels: poppy), sinds 1922 het symbool van de Royal British Legion, de veteranenorganisatie. Sindsdien verkoopt de organisatie kunststof poppy’s ter nagedachtenis aan de gevallenen.

In Canada worden elk jaar op 11 november overal in het land herdenkingsbijeenkomsten gehouden. De Verenigde Staten kennen op 1 november hun eigen Veterans Day, Nederland herdenkt de doden op 4 mei (op 11 november is er ook een herdenking voor de Canadezen in Apeldoorn) en Duitsland kent de Volkstrauertag voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog, sinds 1952 twee zondagen vóór Eerste Advent (dit jaar dus ook op zondag 13 november).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>