Schutter luchthaven Fort Lauderdale ‘hoorde IS-stemmen’

De schutter die vrijdagavond op de luchthaven van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida vijf mensen doodschoot en acht mensen verwondde, was een Irak-veteraan en voormalig reservist. Waarschijnlijk handelde hij alleen. Over zijn motief is nog nits bekend, maar de FBI houdt alle scenario’s open, ook terrorisme. De 26-jarige Esteban Santiago was niet bekend bij de inlichtingendiensten vanwege banden met terroristen.

Hij kwam met een vlucht van Alaska en opende plotseling het vuur in de bagagehal. Bij zijn arrestatie had hij een militair identiteitsbewijs op zak. In november had hij FBI-agenten in Anchorage verteld dat hij waanideeën had: hij hoorde IS-stemmen en werd naar een psychiatrische inrichting gestuurd. De schutter diende van 2007 tot 2016 in de Nationale Gardes van Puerto Rico en Alaska. Met de eerste werd hij in 2010 naar Irak uitgezonden. Hij keerde terug met symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS).  Hij woonde in Alaska en werkte er voor een beveiligingsbedrijf. Tijdens zijn diensttijd ontving hij meerdere militaire onderscheidingen, maar in augustus werd hij ontslagen vanwege ‘onvoldoende prestaties’, aldus een legerwoordvoerder.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>