Sluiting kolencentrales levert 31 procent minder CO2-uitstoot op

IMG_20160524_150646Als alle kolencentrales in Nederland in 2020 dichtgaan, levert dat een vermindering van 31 procent CO2-uitstoot op. De netto ‘opbrengst’ valt tegen: die is – op Europees niveau – slechts 9 procent, omdat ons land bij sluiting stroom moet inkopen bij kolencentrales elders in Europa. Dat staat in een rapport dat in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken is gemaakt. Kamp moet na de zomer een beslissing nemen over de vijf overgebleven kolencentrales in Nederland.

Natuur- en milieuorganisaties willen dat ze alle vijf snel sluiten om aan het klimaatakkoord te kunnen voldoen. Dat was de uitkomst van een rechtszaak die Urgenda – een organisatie voor duurzaamheid en innovatie in Nederland – had aangespannen. De stroomvoorziening zou er niet door in gevaar komen, stelt het rapport, maar het aanbod neemt af en kan de prijs van elektriciteit in Europa daardoor opdrijven.  Kamp wilde al twee van de vijf kolencentrales uit de jaren ’90 sluiten. Eerder gingen er al vijf kolencentrales uit de jaren ’80 dicht. Wat er met de drie nieuwe centrales op de Maasvlakte en de Eemshaven moet gebeuren is nog niet duidelijk. Veel zal afhangen van het hoger beroep in de Urgendazaak: als de eerder gedane uitspraak blijft staan, moeten de vijf kolencentrales in één keer dicht om snel resultaat te kunnen bereiken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>