Hans van Manen weigert ere-onderscheiding Turkije

IMG_20160524_150646Choreograaf Hans van Manen weigert een ere-onderscheiding van de Turkse staat. Het land wil hem tijdens een internationaal balletfestival in Istanbul eren als ‘Choreograaf van de Eeuw’, maar Van Manen bedankt voor de eer. Hij weigert de prijs ‘om de doodeenvoudige reden dat kranten er worden gemuilkorfd en journalisten die gewoon hun werk doen in de gevangenis terecht komen’, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij doelt onder meer op de arrestatie van de Nederlandse columniste Ebru Umar in Turkije, die begin mei weer vrijkwam en terug in Nederland is. Van Manen zegt met zijn afwijzing ‘geen signaal af te willen geven’: hij wilder niet teveel aandacht aan besteden, maar ‘betreurt het dat zijn dansgroep en de directie van de prijs door zijn actie worden gedupeerd.’ De 83-jarige Nederlandse topchoreograaf werkt al zestig jaarvoor Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater en werd in 2007 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>