Berging gezonken vrachtschip Flinterstar pas komend voorjaar

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar dat drie weken geleden voor de kust van Zeebrugge gedeeltelijk zonk, wordt waarschijnlijk pas komend voorjaar geborgen. België eist van de Nederlandse rederij dat het de miljoenen kostende berging betaalt en daarover loopt nu een rechtszaak. Door de berging uit te stellen, denkt België juridisch sterker te staan, zei de Belgische  staatssecretaris Bart Tommelein (Noordzee) vrijdag.

Hij vindt dat de Belgische belastingbetaler niet voor de kosten op moet draaien. Samen met premier Charles Michel was hij meteen mijnenveger naar het schip komen kijken, dat bij hoogtij ngo net een stukje boven water uitsteekt. Het schip zakt verder weg maar is stabiel, zei Tommelein. ‘Als de rechter op 27 november oordeelt dat België niet langer mag wachten dan wordt de berging direct in gang gezet.’  Langs de Belgische een Zeeuwse kust spoelden olieresten aan na de aanvaring van de Flinterstar met een gastanker. Ruim 300 ton olie is uit het schip gehaald. Het restant wordt komend weekend opgepompt en loszittende delen van het schip worden ontmanteld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>