Twee Nederlandse poolonderzoekers vermist in noorden Canada

Twee Nederlandse poolonderzoekers zijn spoorloos verdwenen in het noorden van Canada. Op 6 april vertrokken Marc Cornelissen en Philip de Roo naar het noorden. Woensdag werd een noodsignaal ontvangen, waarop vliegtuigen het gebied afzochten. De piloten zagen op het pakijs een hond die met de Nederlanders was meegegaan, maar zagen geen spoor van het duo.

Gevreesd wordt dat ze zijn omgekomen: het is warm in het gebied en veel ijs is gebroken, aldus het coördinatiecentrum van de expeditie in Nederland. Aan sporen zou te zien zijn dat er een door het ijs is gezakt en dat de ander is afgebogen, de slee moet hebben neergezet en een noodsignaal afgaf, aldus het coördinatiecentrum: ‘Dan zie je het spoor weer lopen naar een plek waar het ijs ook gebroken is.’ Volgens het centrum wijst alles erop dat beiden in het ijskoude water zijn omgekomen. De twee mannen zijn zeer ervaren poolreizigers en hadden 400 kilometer afgelegd toen ze verdwenen. Ze onderzochten de dikte van het ijs om te kijken welke invloed klimaatverandering heeft.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>