KLM viert 95e verjaardag

De KLM bestaat 95 jaar. Op 7 oktober 1919 werd de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën’ opgericht in Den Haag, met luitenant-vlieger Albert Plesman als eerste directeur. Koningin Wilhelmina verleende de maatschappij bij oprichting het predicaat Koninklijk. Hiermee is de KLM de oudste onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij, in het Engels ‘KLM Royal Dutch Airlines‘.

Zeven maanden later, op 17 mei 1920, voerde de KLM de eerste commerciële vlucht uit, van Londen naar Amsterdam. Op 1 oktober 1924 vloog de KLM voor het eerst naar Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië, het tegenwoordige Jakarta in Indonesië. Het was de langste lijnvlucht voor de Tweede Wereldoorlog. In die periode groeide de KLM uit tot de derde maatschappij ter wereld, na PanAm en Imperial Airways. Na een stilstand tijdens de oorlog hervatte de KLM in 1946 haar lijndiensten en startte als eerste Europese luchtvaartmaatschappij lijndiensten naar de Verenigde Staten. Dieptepunt in haar geschiedenis was de vliegtuigramp op Tenerife in 1977, dat met 583 doden het grootste ongeluk in de geschiednis van de luchtvaart is. In 2004 fuseerde de KLM met Air France tot Air France-KLM.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>