Timmermans valt uit in VN-Veiligheidsraad

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft fel uitgehaald in de VN-Veiligheidsraad. Hij is woedend dat het zo lang duurde voor de stoffelijke overschotten van de slachtoffers uit het rampgebied zijn weggehaald. Hij zei ‘tot aan zijn dood niet te zullen begrijpen’ dat het zo lang duurder voordat reddingswerkers hun werk mochten doen: menselijke resten zijn gebruikt als politiek spelletje. ‘Als iemand aan deze tafel het heeft over politieke spelletjes, dan was dit het wel en dat is walgelijk. Ik hoop dat de wereld dit nooit meer mee hoeft te maken’.

De minister roep de aanwezigen of ze zich voor konden stellen hun geliefde te hebben verloren en daarna op tv zien hoe een bandiet de trouwring van het lichaam steelt: ‘De beelden van kinderspeelgoed waarmee wordt gegooid, koffers die worden geopend en paspoorten die worden getoond, maken woedend.’ Het duurde bijna de hele dag voor de Security Council in New York unaniem een resolutie aannam, waarin het neerhalen van het Maleisische toestel ‘in de meest krachtige termen veroordeeld’ wordt, er een internationaal onderzoek onder VN-hoede moet komen en dat de gewapende troepen op de rampplek de onderzoekers vrije toegang moeten verlenen. De Russen hielden de resolutie tegen, not amused als het Kremlin was over de term ‘shooting down‘. Dat werd afgezwakt naar ‘downing’. Het valt nog te bezien of de rebellen inderdaad vrije toegang tot het rampgebied verlenen: de resolutie valt niet onder Chapter VII van de United Nations Charter en het is daardoor niet af te dwingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>