Explosies en grote brand bij Shell-fabriek Moerdijk

Op industriegebied Moerdijk heeft dinsdagavond rond kwart voor elf een grote explosie plaatsgevonden bij een fabriek van Shell. Er was kilometers ver weg een grote vuurbal te zien. De brand die daarna uitbrak, is opgeschaald naar GRIP 3. Dat betekent dat het incident zo ernstig is dat bestuurlijke leiding wordt vereist. Het complete industrieterrein, waarop meerdere petrochemische bedrijven staan, is afgezet en wegen in de omgeving zijn afgesloten. Er is tot nu toe geen melding van gewonden gemaakt.

De vuurzee is groot, met metershoge vlammen en de rook gaat recht omhoog. Omwonenden hebben dan ook geen last van de rook. Het is nog niet duidelijk of er chemische stoffen zijn vrijgekomen, maar de burgemeester raadt bewoners om ramen en deuren gesloten te houden. Later maakte de burgemeester bekende dat de explosie plaatsvond in een benzeenreactor. De brandweer is bezig het vuur gecontroleerd te laten uitbranden. Brandweer, ambulance- en andere hulpdiensten is massaal uitgerukt. Ook is nog niet duidelijk bij welk onderdeel van het complex de brand uitbrak en wat de oorzaak is. Twee van de vier Shell-fabrieken in Moerdijk zijn sinds half mei voor onderhoud gesloten. In 2011 was er een grote brand bij Chemiepak, aan de andere kant van het industrieterrein. Dat bedrijf brandde volledig; water en bodem raakten ernstig vervuild. De fabriek van Shell staat er al 40 jaar en maakt bouwstoffen voor andere bedrijven die er onder meer autobanden, matrassen en dvd’s van maken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>