Klimaat Nederland wordt steeds extremer

Het klimaat in Nederland wordt steeds extremer. Dat voorspelt het weerinstituut KNMI, dat vier klimaatscenario’s ontwikkelde voor Nederland. In alle scenario’s worden de winters minder koud en een stuk natter en de zomers warmer en mogelijk droger. De zeespiegel voor onze kust stijgt tot 2085 met 25 tot 80 centimeter.In 2006 stelde het KNMI ook al een aantal scenario’s op. Daaruit bleek ook al dat het weer door de opwarming van de aarde extremer zou worden, maar de nieuwe scenario’s zijn gedetailleerder uitgewerkt.

Het KNMI deed dat op verzoek van de Rijksoverheid en na vragen vanuit verschillende maatschappelijke sectoren. Zo willen boeren weten hoe erg de droogtes kunnen worden, steden hoe ze hun riolering moeten aanpassen om meer water te kunnen verwerken en bedrijven of hun daken zware stortbuien aankunnen. Dit keer zijn ook zaken als mist, zonnestraling, luchtkwaliteit en hagelbuien bekeken. Volgens het KNMI stijgt de temperatuur met 1 tot 2,3 graden in 2050 en 3,7 graden in 2085. Vooral in de winters stijgt het kwik het meest: winters in Amsterdam kunnen gaan lijken op winters zoals Bordeaux die nu kent.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>