Zwaardere aardbevingen Groningen mogelijk

IMG_20160829_160631De kans bestaat dat de aardbevingen in de provincie Groningen in kracht zullen toenemen. Betrokken instanties sluiten niet uit dat er over een langere periode bevingen mogelijk zijn met een kracht van 4,5 tot 6,0 op de schaal van Richter. De NederlandseAardolie Maatschappij (NAM), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het ministerie van Economische Zaken rekenen met zwaardere bevingen, maar kunnen geen zekerheid geven, omdat het afhangt van de hoeveelheid gas die uit de grond in deze regio wordt gehaald. Dat meldt de NOS op grond van mailverkeer tussen de drie partijen, na de zware aardbeving in Huizinge in augustus 2012.

Die beving had een kracht van 3,6 op de schaal van `richter. Tot dan werd ervan uitgegaan dat 3,9 het maximum zou zijn. De SODM adviseerde minister Kamp van Economische Zaken in januari om zo snel als realistisch mogelijk is de gasproductie te verlagen. De gaswinning is vanaf 2000 toegenomen, net als het aantal aardbevingen. Sinds 2009 erkennen alle partijen dat er een verband tussen beide zaken bestaat.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>