Einde Nederlandse first lady in Georgië

Georgië gaat naar de stembus om een opvolger te kiezen van president Micheil Saaskasjvili. Hij kan na twee ambtstermijnen niet meer worden herkozen. Het betekent het einde van een Nederlandse first lady: de Nederlandse Sandra Roelofs. Ze ontmoette hem in 1993 op een mensenrechtencursus in Straatsburg en verhuisde in 1995 naar de Georgische hoofdstad Tblisi.

Haar man was begin 2004 gekozen tot president van het land, nadat de Rozenrevolutie in november 2003 een eind had gemaakt aan het presidentschap van Sjevardnadze. In februari 2012 gaf hij een lezing aan de Universiteit Maastricht over de politieke en sociale veranderingen in zijn land. Tijdens zijn presidentschap heeft Georgië afgerekend met de voor zijn tijd alom aanwezige corruptie en criminaliteit. Hij staat bekend om uitspraken die nogal eens fel kunnen overkomen en niet altijd het gewenste resultaat opleveren. In 2008 speelde hij een sleutelrol in een korte oorlog met Rusland in Zuid-Ossetië. Saaskasjvili is pro-westers en wil dat Georgië toetreedt tot de Europese Unie. Zijn rivaal Ivanisjvili is wil de banden met Rusland aanhalen; als hij de verkiezingen wint, zou hij Saaskasjvili wel eens achter de tralies kunnen zetten, zo wordt gevreesd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>