Nederland en Suriname vieren afschaffing slavernij

De afschaffing van de slavernij, vandaag 1 juli 2013 precies 150 jaar geleden, wordt in Nederland en Suriname op grote schaal gevierd en herdacht met het Keti Koti-feest. ‘De ketenen doorgesneden’, Keti koti, zo wordt de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname genoemd. Het beeld van Kwakoe, de bevrijde slaaf, is het symbool van de nationale feestdag. Al dagenlang leeft het land er naartoe. In Amsterdam wonen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de officiële plechtigheid om 13.00 uur bij het Slavernijmonument in het Oosterpark bij. Daarna begint in het park het Keti Koti-festival.

Ook in de Zeeuwse provinciehoofdstad Middelburg wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Zeeland speelde een grote rol in de slavenhandel van Afrika naar Midden- en Zuid-Amerika. Om 12.30 uur wordt een krans gelegd bij het Slavernijmonument op de Balans en zijn er toespraken. In Nederland laait de discussie op over excuses en genoegdoening, maar in Suriname zijn de nazaten van de slaven, om wie deze dag draait, er veel minder mee bezig.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>