Deze week veel vallende sterren te zien

Deze week zijn veel vallende sterren te zien, vooral in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 december 2012. Ieder jaar rond deze tijd passeert de Geminiden meteorenzwerm langs de aarde. Bij onbewolkt weer is de sterrenregen goed te zien boven Nederland, omdat er geen storend maanlicht is. De piek is op  donderdagnacht, maar dan is veel bewolking voorspeld. Weerkundigen adviseren de komende nacht te kijken: dan is er weinig maanlicht en zijn er opklaringen.

 

 

Wie een donkere plek ver van de stad opzoekt, kan donderdagnacht bij een heldere hemel wel 100 meteoren per uur zien. De meeste vallende sterren zijn na middernacht te zien, maar ook ervoor is het kijken zeker al de moeite waard, aldus sterrenkundigen. De Geminiden zijn afkomstig van de uitgedoofde komeet Phaeton. Geminiden is Latijn voor Tweeling: naar het gelijknamige sterrenbeeld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>