Rivierdijken niet veilig

Grote stukken van de Nederlandse rivierdijken zijn niet veilig. Door kwelwater kan zand onder de dijken wegspoelen: dit zogeheten ‘piping’ blijkt veel gevaarlijker voor de stabiliteit van de dijken dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van zeven waterschappen. Die hebben ongeveer 2 miljard euro nodig om het tot nu toe onderschatte probleem op te lossen. Veel goedgekeurde dijken zouden volgens de nieuw inzichten worden afgekeurd, aldus Waterschap Rivierenland.

Vooral veel dijken van de Rijn, Waal en IJssel zijn gevoelig voor piping, omdat de zandlagen dicht aan de oppervlakte liggen. In het westen zorgen dikke kleilagen voor meer zekerheid. Piping is al eeuwenlang bekend en waterschappen houden er bij hoogwater rekening mee. Kwelwater komt veel voor bij hoogwater op de rivieren. Door de druk zoekt het water zich een weg onder de dijk door. Normaal is dat niet gevaarlijk, maar wel als het kwelwater zand meevoert: dat ondermijnt de dijk.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>