Londen klaar voor de Paralympics 2012

IMG_20160525_120353Woensdag 29 augustus 2012 is in Londen de officiële opening van de Paralympische Spelen, voor sporters met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Na de succesvolle Olympische Spelen is de Britse hoofdstad helemaal klaar voor de Paralympics. Vrijwel alle tickets zijn bij voorbaat uitverkocht: een unicum. De Londense editie duurt tot en met 9 september en ontvangt 4.280 atleten: het grootste aantal sinds de eerste editie in 1960 in Rome.

Tot en met 1972 deden alleen sporters in een rolstoel mee, sinds 1976 ook mensen met amputaties en een visuele beperking. In dat jaar werden ook de eerste Paralympische Winterspelen georganiseerd. Tegenwoordig is het een sportevenement voor atleten uit zes verschillende groepen van handicaps. Één van de specifieke kenmerken van de Paralympics is de onderverdeling in classificaties, om zoveel mogelijk gelijke kansen voor de atleten te creëren. Iedere sport heeft haar eigen unieke classificatieregels. De nadruk ligt op wat de atleten wél kunnen en niet op hun beperkingen. Dit keer mogen voor het eerst sinds de Spelen van 2000 in Sydney weer sporters met een verstandelijke beperking deelnemen: bij het zwemmen, atletiek en tafeltennis. De Paralympics worden in het zelfde jaar als de Olympische Spelen gehouden en sinds de Zomerspelen van 1988 in Seoel ook altijd in dezelfde stad.

Ons land is vertegenwoordigd met 90 atleten. Vanaf donderdag strijden de Nederlanders in elf sporten om de medailles. De inzet is – net als bij de Olympische Spelen – in ieder geval één medaille meer in de wacht slepen dan in 2008 in Peking. Prinses Margriet is aanwezig bij de opening. Net als in 2008 bij de Paralympics in Peking blijft ze enkele dagen om wedstrijden met Nederlandse atleten bij te wonen: rolstoelbasketbal, zwemmen, zitvolleybal en paardrijden. Bij het zwemmen reikt ze een aantal medailles uit. Sinds 2005 is de prinses lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), samen met onder meer kroonprinses Victoria van Zweden, prinses Astrid van België en prins Albert II van Monaco.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>